Documentary Film Centre

realized
Адрес: Зубовский бульвар, д. 2
Срок проектирования: 2012-2013
Руководители бюро: Дмитрий Ликин, Олег Шапиро
Ведущие архитекторы: Виктория Кудрявцева, Анна Родионова
Архитектор: Мария Гулида
Фотографии: Мария Гулида, Олег Майдаков

скачать PDF

ВИДЕО

Летом 2013 в Москве в одном из корпусов бывших Провиантских складов открылся Центр Документального кино. Это не только первый кинотеатр в стране, в котором идут исключительно неигровые фильмы, но и медиатека, где можно посмотреть лучшие работы в области документалистики, как отечественных, так и зарубежных режиссеров. Для Музея Москвы, на территории которого возник Центр, это первый шаг к развитию музея как открытой площадки.

Objective:

- Разместить на небольшой площади все необходимые функции центра: зал на 90 человек для проведения показов, дискуссий и лекций, медиатеку с доступом к видеоархивам и небольшое кафе, максимально сохранив существующее историческое строение.

Solution:

Для решения задачи интеграции новой функции в исторические стены была создана независимая конструкция зала - своеобразного “яйца” в оболочке. Свободная планировка с зонированием различными приемами позволила разместить все функции в компактном объеме.

To set up the Documentary Film Centre the Museum of Moscow provided a historic building in the former Provision warehouse with a separate entrance from the Zubov boulevard.

To preserve the historic site we suggested a special construction that would not be attached to the interior walls and that would create the ''core'' of the hall. The other facilities that enliven the space would be set up around it: a cafe and a multimedia library as well as office spaces near them; the area is designed to be adaptable.

The hall resembles an ellipse that is diagonally inscribed into the trapezium of the warehouse. New walls embody a metal frame panelled with wood. Lights, ventilation and air-conditioning all are attached to a ceiling grid which rests on the walls. To mitigate interaction of the building with the new structure the foundation was covered with reinforced concrete lining.

Entrance

Mirrors on the wall behind the entry door make the narrow entrance seem wider. The entrance is also equipped with screens displaying various non-fiction videos.

Cafe

To the right of the entrance there is a small cafe which doubles as a place for informal presentations. There is a media-cafe on the raised floor that can be separated from the main part of the cafe with a projection screen, thereby creating an independent space. The furniture emphasizes the different functions of the area: wooden practical furniture is in the bar zone and soft chairs are in the media zone. Behind the cafe stairs lead to work spaces and restrooms on the second floor. Here a more dynamic use of colour prevails.

Auditorium

The size of the auditorium was determined by the distance between the two arched walls of the Provision warehouse. One of them is concealed behind the screen and the other one functions as an elegant framing for the upper row. The client intends to also use the auditorium for discussions, therefore we designed the seats with unusually wide gaps between them so visitors can move around more easily. Since the walls of an ''egg'' lean to the outside we have additional room for a film projector on the second floor.

Multimedia library

A multimedia library behind the auditorium allows visitors to watch non-fiction films and work with the archives. There is a separate zone containing special seats with screens together with a small auditorium for 10 people.

The office of the Documentary Film Centre is behind glass walls on the mezzanine floor.